Műtéti típusok bemutatása

A Bentall-DeBono féle aortagyök rekonstrukciós eljárás sémás rajza.

Mit kell tudni a Bentall műtétről?

Bentall műtétnek nevezzük a Hugh Bentall és A. DeBono által, 1968-ben leírt szívsebészeti beavatkozást. A műtét lényege, hogy az aorta billentyű, az aorta gyök és az aorta ascendens bizonyos rendellenességei esetén ezeket egy úgynevezett "conduittal" helyettesítik. A "conduit" leggyakrabban egy 21-29 mm átmérőjű műérből áll, melynek egyik végébe gyárilag építenek be két-lemezes aorta műbillentyűt...

Az "A" típusú aorta disszekciók sémás ábrázolása.

Akut (heveny) "A" típusú aorta dissectio
Klinikum, Diagnosztika és Kezelés

Az akut "A" típusú aorta disszekció, azaz az aortafal rétegeinek hirtelen, váratlanul létrejövő szétválásával járó kórállapot kizárása a jellegzetes tünetek fennállása esetén nem tűr halasztást. Az időben elvégzett aortarekonstrukciós eljárások (Bentall műtét, aortaívcsere) ugyanis számottevően növelik ezen életet fenyegető állapot túlélést.

Mini-sternotomia sémás rajza.

Sternotomia

A median sternotomia, vagyis a szegycsont középvonalban történő kettéfűrészelése, napjainkban a leggyakrabban alkalmazott feltárási mód az egyes szívsebészeti beavatkozások során. Az eljárás megismerése segít az esetleges szövődmények elkerülésében, megelőzésében, melynek különös jelentősége van jelentős túlsúly, krónikus tüdőbetegség vagy cukorbetegség fennállása esetén.

A szívinfarktus szövődményeként létrejött bal kamrai aneurysma linearis resectiójának bemutatása.

A szívinfarktus mechanikus szövődményei és azok műtéti kezelése

A szívinfarktus akut, életveszélyes mechanikus szövődményeinek, vagyis a kamrák közötti válaszfal, a szabad kamrafal, vagy a papilláris izom átszakadásának szívsebészeti kezelése jelentős javulást eredményez a túlélésben. A szívinfarktus késői szövődményeként létrejövő bal kamrai aneurysma is gyakran szívsebészeti beavatkozást igényel.