Az új honlap célkitűzései

Dr. Szabolcs Zoltán, szívsebész Üdvözlöm a Kedves Látogatót ezen új (www.szabolcszoltan.hu), idővel egyre bővülő honlapon! Persze rögtön felmerülhet Önben a kérdés: miért van szüksége egy majd 30 éves szívsebészeti gyakorlattal rendelkező orvosnak erre az internetes felületre, a szokatlan megjelenési formára, erre a szívsebész és az érintett páciens közötti interaktív kapcsolatra? Talán éppen ennek, a három évtized során felhalmozódó tapasztalat alapján éreztem szükségét az oldal megindításának!

Napjaink betegeit már nem lehet összehasonlítani a régi korok betegeivel, de még a húsz-harminc évvel ezelőtti betegekkel sem. A mai beteg információs éhségtől is szenved, mindent tudni szeretne betegségével, a tervezett műtétével kapcsolatban! Mi történhet vele a megajánlott műtét elvégzése nélkül, mit nyerhet a műtét révén? Mikor szükséges a műtétet elvégezni, mennyire sürgető, vagy éppen meddig lehet azt biztonságosan elhalasztani? Milyen szövődmények leselkedhetnek rá? Mennyire élhet aktív életvitelt a műtétet követően? Mit jelent és mi az értelme a műtét utáni rehabilitációs kezelésnek? Az operált beteg - az idő multával - újabb és újabb kérdésekkel találja magát szembe, melyre nem biztos, hogy tudja a választ. Mire kell figyelnie a hétköznap életvitele során? Milyen súlyt emelhet meg? Járhat-e gyógyfürdőbe? Szaunázhat-e? Utazhat-e repülővel? Focizhat, teniszezhet, lovagolhat-e? Milyen gyógyszereket kell szednie és miért? Milyen gyakran kell ellenőrzésre járnia? Hogyan változtassa gyógyszereit újabb műtétek kapcsán? Kapjon-e influenza elleni oltásokat? Öröklődhet-e szívbetegessége? És még hosszan-hosszan lehetne sorolni azokat a kérdéseket, melyekkel operált betegeim megkeresnek!

Szeretném, ha a Mindenki megtalálná kérdéseire a megnyugtató választ a honlap valamelyik oldalán! Úgy tervezem, hogy a felnőtt szívsebészetben előforduló leggyakoribb műtéti típusok ismertetésre kerülnek. Kimerítően tárgyalnánk az egyes beavatkozási típusokra jellemző korai és késői szövődményeket és azok megelőzésének lehetőségeit! Részleteznénk a műtétek előtt szükséges góctalanító és szűrővizsgálatok jelentőségét, mint ahogy a műtétre történő testi és lelki felkészülés fontosságát! Indítanánk egy "a szívsebész válaszol" rovatot is, melyben kérdéseikre szakszerű és megnyugtató választ kaphatnak! Tervezem a szívműtétre váró betegeim várólistás helyzetének közzé tételét, természetesen a személyiségi jogot bizalmas kezelése mellett!

Kérem, tekintsen erre a honlapra úgy, mint egy, a szívműtétekkel kapcsolatos hasznos információkat tartalmazó könyvre! Forgassa és olvassa, és szükség esetén kérdezzen!

Végül szeretném megköszönni Ágg Bence IV. éves orvostanhallgató gondos és hozzáértő munkáját, melynek köszönhetően a Honlap létrejöhetett! Köszönöm továbbá, hogy Bence vállalta a Honlap webmesteri teendőinek ellátását is!

Budapest, 2011. április 10.

Dr. Szabolcs Zoltán
szívsebész