Szűrővizsgálatok és góctalanítás

Szűrővizsgálatok, szakorvosi konzíliumok és a góctalanítások fontossága, a tervezett (elektív) szívsebészeti beavatkozások előtt

A tervezett időben (elektíven) elvégzésre kerülő szívsebészeti beavatkozások többsége, manapság már igazán elfogadható mértékű műtéti kockázatot képvisel! Ez a műtéti kockázat még tovább csökkenthető, ha a műtét előtt minden lehetséges járulékos fertőzésforrást, szervezetünkben lévő gócot felkutatunk és azokat, még a műtét, előtt eredményesen meg is szüntetjük! Erre a góctalanításra minden szívműtét előtt szükség van, de kiváltképp elkerülhetetlen olyan műtétek esetén, ahol műbillentyűk, műerek kerülhetnek beültetésére. Egy gennyes foggyökér, az odvas fog, a gyulladásban lévő mandula, krónikusan gyulladt arcüreg vagy középfül, gyulladtfalú, vagy éppen köves epehólyag, hasmenés, idült bélgyulladások, közelmúltban lezajlott tüdőgyulladás, vagy hasnyálmirigy gyulladás, idült nőgyógyászati gyulladások, üszkös lábujjak, lábszárfekélyek, gombás lábujjak megannyi gondot és problémát jelentenek. Megegyeznek azonban abban, hogy szívműtétek alkalmával gócként szerepleve kórokozókat juttathatnak a vérpályába és nemkívánatos szövődményeket okozhatnak! Ugyanilyen veszélyforrást jelenthetnek a vizeletben, a garatban és az orrban lévő kórokozó (pathogén) baktériumok. Az ilyen kórokozó baktériumok, a műtétet követően, akár órákon belül gyulladást idézhetnek elő a műtéti területen, a beültetett műerek és műbillentyűk környezetében vagy éppen a tüdőben! Ezek pedig, nem kívánatos szövődményei a szívműtéteknek, mert nem ritkán járnak súlyos következményekkel!

A választott, tervezett időpontban elvégezhető műtétek előtt, szerencsére van idő arra, hogy mindezeket az esteleges gócokat felkutassuk és eredményesen kezeljük őket!

Léteznek továbbá olyan társbetegségek, melyek ugyancsak befolyásolhatják a szívműtét kimenetelét. Ezek jelenlétéről, aktuális stádiumáról természetesen tiszta képet kell kapnia az operáló szívsebésznek, mert jelenlétük befolyásolhatja a műtéti eredményességet! A leggyakoribb ilyen társbetegségek a nyaki verőerek esetleges szűkületei, a cukorbetegség, a pajzsmirigy működési zavarai, gyomorfekély, krónikus vastagbélgyulladások, vérképzőszervi (haematologiai) és autoimmun betegségek, tüdőbetegségek, daganatos betegségek. A szívműtét tervezett időpontja előtt, szakorvosi konzíliumok keretében kell tisztázni, hogy a társbetegségek aktuális állapota, stádiuma lehetővé teszik-e a műtét elvégzését!

Mindezek alapján egy választott időpontban elvégzendő szívműtét előtt az alábbi góctalanító és szűrővizsgálatokat, valamint szakkonzíliumokat kell megejteni:

 1. nyaki verőerek (carotisok) ultrahangos (duplex scan) vizsgálata,
 2. fogászat,
 3. gégészet,
 4. urológia,
 5. nőgyógyászat,
 6. hasi ultrahang,
 7. tüdőgyógyászati szakkonzílium és légzésfunkciós vizsgálat, bármilyen tüdőbetegség esetén, illetve 60 éves kor felett mindenkinél, illetve a légzésfunkciót befolyásoló mellkasi deformitások esetén,
 8. garat, orr, vizelet leoltás,
 9. a műtét előtti labor vizsgálat számos veszélyforrásra hívhatja fel a figyelmet: vérszegénységre, vese és májfunkciós zavarokra, lappangó, vagy nem is annyira lappangó gyulladások jelenlétére,
 10. gyomortükrözés és gastoenterológiai szakkonzílium aktív gyomorfekély esetén, krónikus bélgyulladások esetén,
 11. hematológiai szakkonzílium, bármilyen vérképzési betegség jelenléte esetén,
 12. onkológiai szakkonzílium, bármilyen korábban, vagy jelenleg is kezelet rosszindulatú betegség esetén,
 13. endocrinológiai szakkonzílium cukorbetegség, illetve pajzsmirigy működési zavarok esetén,
 14. Szakorvosi vélemény szükséges autoimmun betegség jelenléte esetén,
 15. Ideggyógyászati szakkonzílium szükséges lezajlott stroke esetén, illetve aktív kezelést igénylő idegrendszeri betegségek esetén,
 16. Pszichiátria szakkonzílium szükséges pszichiátriai betegségek jelenlétében,
 17. Nephrológiai szakkonzílium szükséges veseelégtelenség esetén,
 18. Hepatológiai szakkonzílium szükséges májbetegségek jelenétében,
 19. Aneszteziológiai (altató orvosi) és intenzívterápiás szakkonzílium szükséges minden olyan szívműtétre várakozó betegnél, akiknél az életkor, az esetleges társbetegségek jelenléte és aktuális stádiuma, és a tervezett szívműtét megterhelő volta együttesen képvisel magas műtéti kockázatot!

A felsorolt vizsgálatok és szakkonzíliumi vélemények, javaslatok, az általuk indokolt kezelések, gyógyszerbeállítások segítik a szívsebészt, nemcsak a szükséges műtéti és kezelési stratégia, és taktika megválasztásában, de a műtét időzítésének kijelölésében is! önöknek, szívműtétre várakozó betegeinknek, pedig nagyobb biztonságot jelentenek a szívsebészeti szövődmények elkerülésében! A vizsgálatok és szakkonzíliumok fenti listája hosszúnak tűnik és elvégzésük időigényesnek, a beteg számára macerásnak, megterhelőnek tűnhet, de a Háziorvos segítségével és koordinálásával viszonylag rövid időn belül abszolválhatóak! Kérem, soha ne feledjék, hogy szívműtétek esetén is első a biztonság!

Összeállította: Dr. Szabolcs Zoltán

2012.02.26.

Dr. Tarr Ferenc Az ischaemiás szívbetegség sebészeti kezeléséről Elérhető a Semmelweis Kiadó gondozásában

Szívműtétek

1. Műtéti előkészületek

Szűrővizsgálatok, góctalanítás, autotranszfúzió, vérkép javítása

2. Szívműtét

A szívsebészeti beavatkozások közérthető bemutatása

3. A műtét után

Lábadozás, rehabilitáció, kontrollvizsgálatok

Hírek, aktualitások

A honlap tartalmából