Kiemelkedő magyar eredmények
a Szervátültetettek XVIII. Világjátékán

Június 24-én ért véget a Szervátültetettek Göteborgban megrendezett XVIII. Világjátéka, melyen a magyar válogatott 33 arany, 21 ezüst és 35 bronzérmet szerezve 54 ország közül a negyedik helyet szerezte meg az országok pontversenyében. Sajnálatos módon a versenyen magyar szívtranszplantált nem vett részt.

A Szervátültettek XVIII. Világjátékának hivatalos logója. A Szervátültetettek XVIII. Világjátékának a Svédországban található Göteborg adott otthont 2011. június 17. és 24. között. A minden második évben megrendezett sportesemény iránti érdeklődést jól mutatja, hogy 50 ország több mint 1800 szervtranszplantált sportolója vett részt rajta. A Világjátékon, melynek nem titkolt szándéka, hogy felhívja az emberek figyelmét a sok társadalmi vitát generáló szervdonáció jelentőségére, 12 különböző sportágban mérhették össze erejüket a résztvevők. A már klasszikusnak számító atlétika, úszás, kerékpározás, tenisz, röplabda vagy asztalitenisz és a golf mellett tollaslabda, petánque, és bowling versenyeket is szerveztek. A 18 és 70 év közöttiek 6 korcsoportban indulhattak, míg a gyermekek 5 korosztály szerinti kategóriában versenyezhettek.

A Szervátültettek XVIII. Világjátékának hivatalos logója. Hazánk szervátültetett válogatottja 46 fővel képviselte a magyar transzplantáltakat. A tizenkettőből 7 sportágban indultak magyar sportolók. Az eredmények magukért beszélnek: 33 aranyérem, 21 ezüst, 35 bronzérem. Mindezek alapján Magyarország a nemzetek pontversenyében, éppen hogy lecsúszva a dobogóról, az előkelő negyedik helyet szerezte meg. A szívtranszplantáltak szemszögéből azonban sajnos nem ilyen örömteli ez a sportesemény. Székely Görgy, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy magyar szívtranszplantált nem indult a megmérettetésen. Mindemellett a Szövetség elnöke aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy a szívátültetetteket a Szövetségben képviselő két szervezet nem fordít kellő figyelmet az aktív életmód és a sport népszerűsítésére, szívtranszplantáción átesettek sporteseményekbe való bevonására.

További érdekessége a Világjátéknak, hogy a szervezők különös hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre. A szálláshelyeket ugyanis igyekeztek úgy megválasztani, hogy azok az "Olimpiai faluhoz" és a sportlétesítményekhez közel essenek, rövid sétával megközelíthetők legyenek. Ám gondolva azokra az esetekre is, mikor a közúti közlekedés elkerülhetetlen, a csapatokat szállító autókat, buszokat bioetanollal, biogázzal üzemeltették.

Ezúton is gratulálunk mindazoknak a magyar résztvevőknek, akik akaraterejükről tanubizonyságot téve megmutatták, hogy nem csak betegségükön képesek felülkerekedni, hanem az adott sportágban képesek a lehetséges maximumot teljesíteni. Reméljük, hogy a szívtranszplantáción átesettek is - erőt merítve a kiváló eredményekből - mind többen kezdenek aktív, sportos életmódot, s talán a következő 2013-as Dél-Afrikában megrendezésre kerülő Világjátékon már közülük is indulnak néhányan.

Forrás:

A magyar szervátültettett válogatott szurkolói oldala...

Az magyar eredmények a Szervátültetettek XVIII. Világjátékán...

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének honlapja...

A Szervátültetettek Göteborgban megrendezett XVIII. Világjátékának hivatalos honlapja...

A Transzplantáltak Világjátékát szervező szövettség (WTGF) honlapja...

Összeállította: Ágg Bence

2011.07.10.