Hektikus, mégis szép szakma
a szívsebészé (Weborvos)

"Harminc éve dolgozik a Városmajori Klinikán ér-, majd szívsebészként. Karizmatikus orvos, aki ért a betegei nyelvén, és akit tisztelnek szakmájában."

Az Eurotransplant International Foundation hivatalos embkémája. Dr. Szabolcs Zoltán a Weborvos, online egészségügyi magazinnak adott interjújában a következőképpen foglalta össze a hazai szívtranszplantációs programban megfigyelhető kedvező fejleményeket:

"Ebben az évben tapasztalható először, hogy több beteget küldenek tovább, akiknek így esélyük van, hogy a szívtranszplantációs várólistára kerüljenek. A legutóbbi bizottsági ülésen megállapíthattuk, hogy míg évek óta három-öt beteg kerül elénk havonta, most tizenöt beteget néztünk meg. Erre a hazai szívtranszplantációs program húsz éve alatt nem volt példa! A betegek közül kilenc rögtön fel is került a listára. A körülmények javulásában a médiának nagy szerepe van, hiszen folyamatosan számol be a különböző eseményekről, gondolok például a hazai transzplantáció húszéves jubileumára, az Eurotransplanttól érkezett új szívekre, és azok sikeres beültetésére, az Egyetem új szívelégtelenségi, szívtranszplantációs osztályának átadására a Városmajori Klinikán. Az állandó híradások minden jel szerint felkeltették a háziorvosok, kardiológusok figyelmét is. Egyelőre a várólistára kerülő betegek száma még mindig kevés, az Eurotransplant elvárása szerint 85 betegnek kellene a listán lennie, ezzel szemben most 27 beteg van rajta. 2011-ben talán 18 beteg került fel a várólistára és mintegy 35 beteg fordult meg a folyamatosan változásban lévő listán (öten haltak meg a várólistáról), tehát még messze vagyunk az elvárt számtól. Fontos, hogy minél több beteg legyen, mert annál nagyobb esély van arra, hogy a donorszerv valamelyiküknek beültethető lesz, és még több életet tudunk megmenteni. Összességében elmondhatom, javul a helyzet - a szakma, az egészségügyi vezetés és a média együtt tudott dolgozni az előrelépés érdekében."

Az interjú első és második része teljes terjedelemében az alábbi linkeken érhető el:
Hektikus, mégis szép szakma a szívsebészé (1. rész)
Hektikus, mégis szép szakma a szívsebészé (2. rész)

2012.09.23.