Dr. Szabolcs Zoltán kinevezése

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, illetve a tárcavezető egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos intézkedéseit, döntéseit ezentúl a megújult egészségügyi szakmai kollégium tagjai fogják támogatni javaslataikkal, szakértelmükkel. Dr. Szabolcs Zoltán a miniszter, Prof. Dr. Réthelyi Miklós megbízásából ezen átalakult testület szívsebészeti tagozatának tagjaként fog részt venni a magyar szívsebészettel kapcsolatos feladatok koordinálásában.

A Dr. Szabolcs Zoltán kinevezéséről szóló okirat részlete. A kinevezések 2011. május 13-i ünnepélyes átadásával megkezdte működését a megújult, s kisebb létszámmal működő egészségügyi szakmai kollégium. Az újjászervezett, kétszintű tanácsadó testület ezentúl 60 egyenként háromfős szakmai kollégiumi tagozatból, s az azok alá rendelt 5-15 fős szakmai kollégiumi tanácsokból fog állni. A szakmai és civil szervezetek, valamint a szakpolitika részéről érkező ajánlások alapján 4 évre kinevezett tagok feladata az adott szakma aktuális eredményeken nyugvó protokolljainak, iránymutatásainak kidolgozása, a pályázatok követelményrendszerének meghatározása lesz. Ezen kívül a betegek, s az egyes intézmények érdekeinek képviseletében is szerepet vállalnak majd az egyes tagozatok a minisztériumnak az ellátórendszer átalakítására vonatkozó döntéseinek, s egyéb határozatok meghozatala során.

Dr. Szabolcs Zoltán a nemzeti erőforrás miniszter kinevezése értelmében a szakmai kollégium szívsebészeti kérdésekért felelős testületének vezetését fogja ellátni két kollégájával Dr. Székely Lászlóval (GOKI) és Dr. Alotti Nasrival (Zalaegerszeg).

Az új tanácsadói rendszerre, melynek kialakítása során mind az átfogó szakmai konzultáció eredményét, mindpedig a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) javaslatait figyelembe vették, komoly feladat vár, hiszen a Semmelweis Tervben megfogalmazott nagyszabású átalakítások szakmai felügyelete, illetve összehangolása a betegek, s a szakmák érdekeivel ezen testületre fog hárulni.

Forrás:

Dr. Szabolcs Zoltán kinvezésről szóló okirat...

Kinevezték az egészségügyi szakmai kollégium tisztségviselőit (Kormányportál) ...

Megkezdheti munkáját az új egészségügyi szakmai kollégium (www.mok.hu)...

Összeállította: Ágg Bence

2011.05.18.