Még sokáig nem lesz alternatívája a tökéletes emberi szívnek - 24.hu

"Volt, hogy 16 órán át operáltunk egy beteget, mert szövődmény követett szövődményt, már teljesen kitágult a beteg pupillája, ami esetleg akár agyi károsodás jele is lehetett volna. Szusszantunk egyet, és folytattuk a műtétet. A 24. órában a Jóisten megfogta a kezünket: a műtétet be tudtuk fejezni, és a következő napon a páciens kinyitotta a szemét, ma is él, pedig 25 éve történt. Számomra ez jelenti az orvoslást." - a 24.hu A jövő megmentői című rovatában olvasható a Prof. Dr. Szabolcs Zoltánnal, Magyarország egyik vezető szívsebészével készült interjú.

Még sokáig nem lesz alternatívája a tökéletes emberi szívnek - 24.hu "A realitásoknál maradva Szabolcs Zoltán a »műszívekben« látja a jövőt. Azokban a keringéstámogató rendszerekben, amelyekkel jelenleg a betegek átlagosan 7–8 évet élhetnek még, de a technológia fejlődésével ez jelentősen növelhető. A legnagyobb gond ma még, hogy a műszív a testen belül, az energiaforrása viszont azon kívül van, és ehhez a kábel a hasfalon keresztül jut el. A mellett, hogy bármilyen mechanikai meghibásodás benne van a pakliban, az esetek túlnyomó többségében idővel szinte elkerülhetetlen valamilyen fertőzés kialakulása. Ilyenkor a műszívet ki kell venni, és a továbbiakban csak a szívtranszplantáció jöhet szóba, mint reális kezelési alternatíva. Ha a műszívek megbízhatósága javul, és megoldják a kívülről tölthető, de beültetett energiaforrás problémáját is, akkor a jövőben egyre több végstádiumú szívbeteg életét menthetjük meg így. Sőt, hosszabb távon is teljes életet biztosíthatunk számukra.
»Szerintem még a mi életünkben meg fog jelenni a majdnem tökéletes műszív, de egy közlekedési balesetben elhunyt fiatal ember tökéletes állapotban lévő szívének nagyon sokáig nem lesz még alternatívája.«"

Az interjú teljes terjedelemében az alábbi linken érhető el:
A jövő megmentői - Még sokáig nem lesz alternatívája a tökéletes emberi szívnek

2021.01.08.