Az orvos, aki dönt róla: melyik magyar kapjon új szívet - 24.hu

"Hazánkban hetente kap valaki új szívet. Minden esélye megvan a teljes életre, de ha felmondja életre szóló kapcsolatát orvosaival, 2-3 nap alatt meghal. Olyan is van, aki ezért nem kaphat szervet. A műtétekről, a kiválasztásról, a betegek utóéletéről és a kockázatokról kérdeztük Magyarország egyik vezető szívsebészét." - a 24.hu Tudomány rovatában jelent meg az 500. hazánkban elvégzett szívtranszplantáció alkalmából a Prof. Dr. Szabolcs Zoltánnal készült interjú.

Az orvos, aki dönt róla: melyik magyar kapjon új szívet - 24.hu "Laikusként még a mindenben szakértő magyar mentalitással is elképesztő ez a szám, főleg úgy, hogy ilyen beavatkozásra 25 éve van lehetőség hazánkban, és a műtétek felét az elmúlt öt évben végezték.
Ha máshonnét nem is, tucatnyi filmből tudjuk, milyen óriási munka kezdődik abban a pillanatban, ahogy elhangzik a mondat, van egy beültethető szívünk! Ebben a megvilágításban még többnek tűnik ez az 500: 1992-2012-ig havonta átlagban egy-két, majd a mai napig már hetente egy szívátültetés történt Magyarországon.
A statisztikák mögött ott az emberi tényező: honnan van ennyi donorszív, hogy néz ki egy ilyen beavatkozás, milyen kilátásai vannak az újszíves betegnek? Dr. Szabolcs Zoltán szívsebésszel, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesével beszélgettünk. Ebben az intézményben 455 beteg kapott új szervet az elmúlt negyed évszázadban."

Az interjú teljes terjedelemében az alábbi linken érhető el:
Az orvos, aki dönt róla: melyik magyar kapjon új szívet

2017.12.30.