A Magyar Transzplantációs Társaság
XIII. Kongresszusa

Az Eurotransplanthoz való csatlakozás közeledtével az egyre erősödő médiavisszhang mind szélesebb társadalmi csoportok figyelmét irányítja a szervátültetés, a donáció kérédései felé. A jövő évtől esedékes átmeneti Eurotransplant tagságra való felkészülés fontos momentuma a Magyar Transzplantációs Társaság 2011. november 24-26. között megrendezésre kerülő XIII. Kongresszusa.

Az Eurotransplant International Foundation hivatalos embkémája. 2012. január 1-től Magyarország átmeneti tagként csatlakozik az Eurotransplanthoz. Az ideiglenes tagság lejártával hazánk teljes jogú taggá válhat. A szívtranszplantációk számának alakulására már az ideiglenes csatlakozás is kedvező hatással lehet. Az utóbbi években a szívátültetések száma jelentősen csökkent, mely kedvezőtlen tendencia elsősorban a várólistára kerülő betegek számának drasztikus csökkenésével magyarázható. A csatlakozásnak ugyanakkor fontos feltétele - a jogi háttér megteremtése és a laboratóriumok akkreditációja mellett - a donorok és a szervre váró páciensek egységes adatbázisának kialakítása, mely komoly motivációt jelent a várólisták már folyamatban lévő, kormányzati szerepvállalással történő feltöltésére. A taggá válást övező érdeklődés egyúttal ideális légkört teremt ahhoz, hogy a transzplantációs programok, illetve az egészségügyi ellátás szereplői az eddig szőnyeg alá söpört problémákat nyíltan megfogalmazzák, s megoldást keresve vitára bocsássák azokat.

A Magyar Transzplantációs Társaság XIII. Kongresszusának programja. Az megoldást kereső párbeszédek, viták fontos fóruma, a csatlakozásra való felkészülés lényeges momentuma lehet a Magyar Transzplantációs Társaság 2011. november 24-26. között megrendezésre kerülő XIII. Kongresszusa. A kongresszuson, melynek idén a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton (8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky u. 14.) ad otthont, az immunológiai alapkutatás, a vese-, máj- és pancreasátültetés, továbbá az Eurotransplanthoz való csatlakozás témája mellett külön szekciót szentelnek a szív- és tüdőtranszplantációval kapcsolatos előadások, megbeszélések számára. Ez utóbbi szekcióban a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjét három előadással képviselik a szívtranszplantációs program vezetői és résztvevői:

  1. A szívtranszplantáció helyzete Magyarországon az Eurotransplanthoz való csatlakozás küszöbén: Visszatekintés az első 20 évre
    Szabolcs Zoltán, Hüttl Tivadar, Hartyánszky István, Moravcsik Endre, Horkay Ferenc
    SE Szívsebészeti Klinika, Budapest
  2. A szívelégtelenség epidemiológiája Magyarországon – a progresszió útja
    Soós Pál, Belicza É., Kiss L., Karlócai K., Szabolcs Z., Horkay F., Merkely B.
    Kardiológiai Központ SE, Egészségügyi Menedzserképző Központ SE, Pulmonológiai Klinika, SE, Szívsebészeti Klinika, SE
  3. Szervpótló kezelések jelentősége szívtranszplantációt követően
    Kiss Nikolett, Rácz Kristóf, Németh Endre, Szabolcs Zoltán, Paulovich Erzsébet1, Gál János
    SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, Budapest, SE Szívsebészeti Klinika, Budapest

A Kongresszus részletes programja elérhető a következő linken:
Tudományos program...

Forrás:

A Magyar Transzplantációs Társaság XIII. Kongresszusa...

A Magyar Transzplantációs Társaság hivatalos honlapja...

Megkezdődtek a hivatalos tárgyalások az Eurotransplant International
Foundation-nal (kormany.hu)...

Minőségi változást hozhat az Eurotransplant-csatlakozás (medicalonline.hu)...

Az Eurotransplant International Foundation hivatalos honlapja...

Összeállította: Ágg Bence

2011.11.16.